08 januari 2010

India 1

Gouden tempel


Geen haartje uit je lijft trekken of kortknippen, een mes op zak hebben, je hoofdhaar bedekken, een armband om je pols en een onderbroek dragen. Dit zijn de vijf must-do’s voor Sikhs. Deze keer geen hoofddoeken voor vrouwen, maar wel mannen met de meest kleurrijke doeken op hun hoofd.


Als je een massa Sikhs bij elkaar wil zien, is Amritsar ‘the place to be’. Hier staat een gouden tempel die een speciale bezienswaardigheid huishoudt:... een boek. 
De 10de guru, Gobindh Sindh,schreef een boek en maakte hiervan de volgende en 'eeuwige guru’. Bijgevolg moest er niet meer voor een guruopvolger worden gezocht. 
Naast het boek zitten enkele mannen hymnes te zingen, dit iedere dag 24 uur lang. In lange rijen wordt er aangeschoven om uiteindelijk een kortstondige blik te werpen op het boek, een offertje achter te laten, water te drinken uit het aangrenzende meer en uiteindelijk een zoet smurrietje te eten.


De gouden tempel is een uiterst gastvrije plek. Iedereen kan er gratis overnachten en eten. Elke dag wordt er voor meer dan 30000 man gekookt. Je wordt zeer efficiënt bediend. Iedereen zit in kleermakerzit naast elkaar met een schoteltje voor de neus. Voor je het weet vliegt er een scheut curry op je taloor. De chapatis vliegen letterlijk rond je oren. Er wordt bijgevuld zo veel je wil.



En als je niet genoeg kan krijgen van de golden temple, kan je ’s avonds altijd op televisie live het boek blijven bezichtigen… 









                                  
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten